Здоба донецька
Кількість порцій - 8
Час приготування - 2 г

Здоба донецька

Пропонуємо Вам зануритися спогадами у безтурботне дитинство і згадати ту саму донецьку здобу за дев'ять копійок – пишні, ніжні і завжди свіжі булочки з солодкого тіста, що ваблять своїм насиченим ванільним ароматом. Здоба, що активно користувалися популярністю у радянський час, на превеликий жаль, зникла з прилавків шкільних їдалень і булочних. Але це ж не привід для смутку? Адже перед Вами перевірений рецепт (як по ГОСТУ) всіма улюблених булочок. До того ж, сучасні технології дозволяють швидко і без зайвого клопоту приготувати цю чудову випічку в хлібопічці, чим і пропонуємо зайнятися. М'який м'якуш, що тане в роті, і хрустка вершкова корочка нікого не залишать байдужим.

Інгредієнти

  • Борошно - 600 г.
  • Молоко - 250 мл.
  • Сіль - 3 г.
  • Цукор - 100 г.
  • Масло вершкове - 100 г.
  • Свіжі дріжджі - 25 г.
  • Яйце - 5 шт.
  • Ванілін - 5 г.
  • Вершки - 20 г.

Етапи приготування

  • 01

    спочатку потрібно трохи підігріти молоко, розвести у ньому дріжджі, додати 30 г., цукру, 30 г., борошна, перемішати та поставити у тепле місце на 15 хвилин, щоб активувати дріжджі.

  • 02

    Суміш вилити у відерце хлібопічки, додати цукор, жовтки (4 шт.,), ванілін, сіль, борошно. Потім розм'якшене вершкове масло. Під час замішування слідкувати, щоб тісто було м'яким, але не липким. Використовувати режим "дріжджове тісто".

  • 03

    Тісто, що підійшло, розділити на булочки. Дати їм піднятися ще півгодини (поки гріється духовка). Перед випіканням змастити булочки жовтком, змішаним з вершками. Пекти 20-25 хвилин при температурі  200 °С.