Хліб всьому голова. Цей нехитрий борошняний коржик став відомий світові ще з часів неоліту. Часи минули, проте хліб досі залишається незамінним харчовим продуктом для однієї третини населення нашої планети. Кулінарні традиції різних країн та особисті смакові переваги припускають використання різних добавок, які роблять хліб абсолютно різним на смак. Так, свіжоспечений гірчичний хліб виходить дуже запашним, ароматним, трохи солодкуватим на смак з приємним гірчичним післясмаком. До того ж він славиться своєю користю і має цінну властивість довгий час не черствіти. Для більшої пікантності смаку готову гірчицю можете замінити гірчичною олією, яка знайдеться в будь-якому магазині.
Борошно просіяти в миску, змішати з цукром, сіллю і дріжджами.
Змішати тепле молоко, теплу воду і масло. У борошні зробити лунку, влити половину рідини, злегка помісити, додати гірчицю, потім решту рідини. Замішувати тісто протягом 10 хвилин.
Скачати в кулю, покласти в миску, посипану борошном, злегка приплюснути, зверху теж посипати борошном. Накрити і поставити в тепле місце на 1,5-2 години.
Потім вимісити, залишити ще на 1 годину. Дістати, надати будь-яку форму.
Викласти на змащений пергамент, накрити рушником, залишити на вистоювання хвилин на 20-30. Потім змастити яйцем і посипати кмином.
Пекти 30-40 хвилин при 200°С. Готовий хліб збризнути холодною водою і накрити рушником для відпочинку.