Існує декілька порад про те, як запекти цілу рибу, щоб вона вийшла соковитою і смачною. Наприклад надрізи на рибині повинні робитися кожні 2 см. У такому випадку риба краще просочується маринадом і добре пропікається. Обсмажувати овочевий фарш потрібно на великому вогні і обов'язково при відкритій кришці, це дозволяє волозі добре випаруватися. Подавати приготовану сьомгу можна як у фользі, в якій вона запікалася, так і розділивши на порції. Зверху рибу можна присипати свіжою зеленню. Як гарнір можна використовувати відварну картоплю, макарони, рис або інші каші.
Тушку сьомги слід ретельно помити, видалити плавники і тельбухи, якщо була куплена неочищена риба. По всій тушці паралельно ребрових кісток необхідно зробити надрізи так, щоб вони розрізали м'ясо риби аж до кістки хребта.
Маринад для сьомги готується на основі майонезу. Для цього важливого компоненту страви необхідно змішати майонез, трави для приготування риби, дрібно нарізаний кріп і розмарин, роздавлений часник і дрібку солі. Готовий маринад потрібно відставити на 30 хвилин.
Помідор, цибулю, болгарський перець і моркву потрібно нарізати кубиками або соломкою, а потім злегка обсмажити на оливковій олії. При цьому овочевий фарш варто постійно помішувати, щоб овочі не підгоріли. Злегка обсмажені овочі змішуються з 1 ст. л маринаду. Фарш має вийти густим.
Оливки нарізаються тонкими кільцями. Вони знадобляться під час фарширування тушки.
Після приготування маринаду і фаршу можна приступати до підготовки тушки до запікання. Підготовлену тушку риби варто відразу розмістити на аркуші фольги, ретельно промазати оливковою олією. У розрізи на боках сьомги потрібно вставити кільця оливок. Овочевий фарш слід щільно набити в черевну порожнину. Щоб фарш не випадав, краї черевної порожнини необхідно скріпити, проткнувши їх зубочистками.
Краї фольги підгинаються доверху, бо останнім етапом приготування тушки сьомги до запікання в духовці буде нанесення майонезного маринаду. Використовуючи пензлик, можна швидко розподілити маринад по всій поверхні тушки. Особливу увагу потрібно приділити області надрізів на боках.
Нафаршировану сьомгу, ретельно промазану маринадом, необхідно загорнути у фольгу, ретельно защіпнувши краї, і відставити приблизно на 1 год.
Для випікання потрібно помістити сьомгу, загорнуту в фольгу, в духовку, розігріту до 200°C. Оптимальний час попереднього випікання становить 35 хв. Після закінчення цього часу рибу потрібно дістати з духовки, і трохи відвернувши верхній край фольги, ретельно присипати тушку натертим сиром. Після додавання сиру страву потрібно поставити в духовку ще на 5 хв, щоб сир повністю розплавився.