Сьомга у фользі
Кількість порцій - 6
Час приготування - 1 г 30 хв

Сьомга у фользі

Існує декілька порад про те, як запекти цілу рибу, щоб вона вийшла соковитою і смачною. Наприклад надрізи на рибині повинні робитися кожні 2 см. У такому випадку риба краще просочується маринадом і добре пропікається. Обсмажувати овочевий фарш потрібно на великому вогні і обов'язково при відкритій кришці, це дозволяє волозі добре випаруватися. Подавати приготовану сьомгу можна як у фользі, в якій вона запікалася, так і розділивши на порції. Зверху рибу можна присипати свіжою зеленню. Як гарнір можна використовувати відварну картоплю, макарони, рис або інші каші.

Інгредієнти

  • Ціла сьомга з головою - 2,5 - 3 кг.
  • Невелика цибулина - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Помідор - 1 шт.
  • Часник - 1-2 зубчики
  • Трави до риби - за смаком
  • Майонез - 6 ст. л.
  • Розмарин - 1-2 гілочки
  • Болгарський перець - 1 шт.
  • Оливкова олія - за смаком
  • Оливки без кісточок - 3-5 шт.
  • Твердий сир - 100 г.
  • Укроп - 1 пучок
  • Фольга - 1 упаковка

Етапи приготування

  • 01

    Тушку сьомги слід ретельно помити, видалити плавники і тельбухи, якщо була куплена неочищена риба. По всій тушці паралельно ребрових кісток необхідно зробити надрізи так, щоб вони розрізали м'ясо риби аж до кістки хребта.

  • 02

    Маринад для сьомги готується на основі майонезу. Для цього важливого компоненту страви необхідно змішати майонез, трави для приготування риби, дрібно нарізаний кріп і розмарин, роздавлений часник і дрібку солі. Готовий маринад потрібно відставити на 30 хвилин.

  • 03

    Помідор, цибулю, болгарський перець і моркву потрібно нарізати кубиками або соломкою, а потім злегка обсмажити на оливковій олії. При цьому овочевий фарш варто постійно помішувати, щоб овочі не підгоріли. Злегка обсмажені овочі змішуються з 1 ст. л маринаду. Фарш має вийти густим.

  • 04

    Оливки нарізаються тонкими кільцями. Вони знадобляться під час фарширування тушки.

  • 05

    Після приготування маринаду і фаршу можна приступати до підготовки тушки до запікання. Підготовлену тушку риби варто відразу розмістити на аркуші фольги, ретельно промазати оливковою олією. У розрізи на боках сьомги потрібно вставити кільця оливок. Овочевий фарш слід щільно набити в черевну порожнину. Щоб фарш не випадав, краї черевної порожнини необхідно скріпити, проткнувши їх зубочистками.

  • 06

    Краї фольги підгинаються доверху, бо останнім етапом приготування тушки сьомги до запікання в духовці буде нанесення майонезного маринаду. Використовуючи пензлик, можна швидко розподілити маринад по всій поверхні тушки. Особливу увагу потрібно приділити області надрізів на боках.

  • 07

    Нафаршировану сьомгу, ретельно промазану маринадом, необхідно загорнути у фольгу, ретельно защіпнувши краї, і відставити приблизно на 1 год.

  • 08

    Для випікання потрібно помістити сьомгу, загорнуту в фольгу, в духовку, розігріту до 200°C. Оптимальний час попереднього випікання становить 35 хв. Після закінчення цього часу рибу потрібно дістати з духовки, і трохи відвернувши верхній край фольги, ретельно присипати тушку натертим сиром. Після додавання сиру страву потрібно поставити в духовку ще на 5 хв, щоб сир повністю розплавився.